26 stycznia w księgarni Między Słowami odbyło się kolejne spotkanie
z cyklu - Kraje dalekie mogą być bliskie.
Tym razem wybraliśmy się w podróż do Indii -
omijaliśmy jednak wielkie miasta i turystyczne szlaki.
Nie widzieliśmy największych zabytków i świątyń ale wraz z Martą Bręgiel-Benedyk
Poznaliśmy inna kulturę, inny świat, odmienne postrzeganie czasu,
inny stosunek do pracy, zabawy i drugiego człowieka.
Opowieść o tej podróży ilustrowały fotografie - szczególnie zdjęcia ludzkich twarzy,
najczęściej dzieci o ufnym spojrzeniu i rozbrajającym uśmiechu:)
Naszym gościem był również Mandar Purandare wraz z całą swoją uroczą rodzinką.
I on opowiedział o swoim ojczystym kraju, zaznaczając, że dzień 26 stycznia to Święto Niepodległości Indii!
Pokazał nam także hinduski instrument tabla i wraz z pomocą swoich synków
pokazał nam jego głęboki dźwięk i melodię.
Całości spotkania dopełniła uczta dla podniebienia -
indyjska herbata i deser z kaszy manny (oba przepisy dzięki uprzejmości Marty podajemy poniżej)
oraz kiermasz biżuterii z Indii i książek o szeroko pojętej indyjskiej tematyce.
Na koniec, jak zwykle, chwila na indywidualne rozmowy, zadawanie pytań a nawet przymierzenie sari:)
Serdecznie dziękujemy naszym gościom - zarówno prowadzącym, jak i tym, którzy tak tłumnie nas odwiedzili!
HERBATA
czarną herbatę gotować w niewielkiej ilości wody, dodać cynamon (w kawałkach), kardamon i goździki. Zalać mlekiem, dodać duuuuużo cukru i doprowadzić do wrzenia. Im tłustsze mleko, tym lepszy smak herbaty. Wszystkie proporcje należy indywidualnie wypróbować. Prawdziwa indyjska herbata musi być dość mocna, aromatyczna i bardzo słodka, ale oczywiście można wprowadzać modyfikacje :)
DESER Z KASZY MANNY
pół kostki masła
8 łyżek kaszy manny
kilka goździków
kardamon (świeżo łuskany)
odrobina szafranu
rodzynki i/lub skórka pomarańczowa
10 łyżek cukru
300 ml wody
300 ml mleka (tłustego)
sok z połówki pomarańczy
Masło stopić, dodać goździki i kardamon. Przyprawy rozgrzać, żeby uwolniły aromat. Dodać kaszę i smażyć, aż lekko zbrązowieje, cały czas mieszając. Dodać szafran, rodzynki i cukier, zamieszać. Zalać mlekiem i wodą, gotować na niewielkim ogniu, często mieszając, do wchłonięcia płynu. Pod koniec dodać sok z pomarańczy.
Miłego podjadania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz