sobota, 6 marca 2010

polecamy


W Starym Knedelkowie na ulicy Naleśnikowej 5 mieszka Cecylka, przez wszystkich kuchenną czarodziejką.

Dużych rozmiarów książka podzielona została na kolorowe rozdziały
np. kuchnia biało-kremowa,
kuchnia żółto pomarańczowa.

Każda z takich części zawiera przepisy kulinarne na dania w odpowiednim kolorze,
np.bałwanki, czyli serowe kulki
marchewkowe ciasto, czyli marchewki z pomarańczową skórką
szafranowy ryż, czyli przysmak z ananasem.

Receptury podane są jasno i wyraźnie, poszczególne czynności są zilustrowane, dołączone pomocne uwagi i zdjęcie potrawy.
Każdy przepis poprzedza krótkie opowiadanie związane z tym, co wydarzyło się u Cecylki.


Szafranowy ryż, czyli przysmak z ananasem.

Przygotuj: 
kubek ryżu, puszkę ananasów, 2 kubki wody, łyżkę cukru, szczyptę szafranu, oraz
otwieracz do puszek, miskę, deskę do krojenia, sitko, garnek, kubek, nóż, łyżkę
1)  Wsyp ryż na duże sitko i wypłucz go pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 2 kubki wody i szczyptę szafranu. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj do niej ryż i gotuj go na małym ogniu, tak długo, aż wchłonie całą wodę.
2)  Otwórz puszkę, wyjmij z niej ananasowe krążki i pokrój je na kawałki.
3)  Po miski wsyp ryż, dodaj cukier, pokrojone ananasy i starannie wymieszaj wszystkie składniki.
Przysmak podawaj w małych miseczkach.
Możesz posypać go startą białą czekoladą.





Joanna Krzyżanek 
Cecylka Knedelek, czyli książka kucharska dla dzieci

Wydawnictwo Jedność
Kielce 2007
ilustracje: Marcin Ciseł
zdjęcia: Wojciech Bryś
oprawa twarda
stron: 492
cena: 59zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz